Georganiseerd door Bibliotheek Midden-Brabant, vestiging Heyhoef

Onzichtbaar Anders; Autisme
De bibliotheek Heyhoef organiseert onder de noemer 'onzichtbaar anders' in de maanden maart, april en mei verschillende activiteiten rondom de thema’s Syndroom van Down, autisme en hoogsensitiviteit.
In april staat autisme centraal.
Tijdens deze avond op woensdag 3 april hebben wij een drietal interactieve lezingen met betrekking tot de onderwerpen gezinsleven, sport en spel en angsten.
De lezingen worden gegeven door professionals van Stichting de As en AMO Actieve opvang.

Gezinsleven
Een systeembegeleider van Stichting de As gaat op een interactieve manier in op wat autisme betekent in het gezinsleven. Thema's die aan bod komen zijn: de invloed die autisme heeft op de verschillende gezinsleden, psycho- educatie (uitleg) die geboden kan worden aan de verschillende gezinsleden over het autisme, maar ook het grote risico op dat het kind geïsoleerd raakt vanwege o.a. zijn of haar problematiek en het onbegrip/de onmacht van zijn of haar omgeving thuis, op school of in de maatschappij.

Sport en spel
Hans van Dingenen van de AMO komt uitleggen waarom sport en spel zo belangrijk is. AMO biedt actieve en sportieve begeleiding aan kinderen en jongvolwassenen met een (verstandelijk) beperking en/of gedrags- en ontwikkelingsproblemen.
Deze vorm van leren en ontwikkelen sluit aan bij deze doelgroep, doordat kinderen en jongeren met elkaar en van elkaar leren. In sport- en spelsituatie komen zo veel verschillende thema’s aan bod! Denk daarbij aan grenzen aangeven, omgaan met verliessituaties, op je beurt wachten, maar ook grenzen te verleggen. Een belangrijke voorwaarde is samen plezier ervaren! Het gevoel hebben “erbij te horen”.  Een gevoel van veiligheid is binnen AMO van essentieel belang om persoonlijke en vooral sociale competenties te versterken.

Angsten
De ervaringsdeskundige van Stichting de As laat aan de hand van voorbeelden zien met welke angsten hij o.a. te maken heeft (gehad) en/of die vaak voorkomen bij autisme. Zijn eigen verhaal komt hier dus in terug. De psychomotorische therapeut van Stichting de As zal dit aanvullen met een interactieve opdracht voor het publiek die zich richt op het zelf laten ervaren. 

Tijden programma 3 april
19.00 Inloop
19.30 Interactieve lezing ‘Gezinsleven’
20.00 Interactieve lezing ‘Sport en spel’
20.30 Pauze
21.00 Interactieve lezing ‘Angsten’
21.30 Gelegenheid tot napraten
22.00 Einde avond

In de pauze is er gelegenheid om bij de informatiestand te kijken en bij onze tafel met boeken over autisme.

Hier bij zijn?
Deelname aan de avond is gratis, graag vooraf aanmelden via heyhoef@bibliotheekmb.nl

Locatie Locatie

  • 5043RX

  • Kerkenbosplaats 3

  • Tilburg

Plan route Plan route

Data & Tijden Data & tijden

  • 3 April - 19:30 tot 22:00 uur

Bibliotheek Midden-Brabant, vestiging Heyhoef
Kerkenbosplaats 3
5043RX Tilburg
Routebeschrijving

Vragen en/of opmerkingen?