Georganiseerd door Autrinsiek - expertise in autisme en Au-tis-me-wat

Vianne Feder-Amkreutz, ervaringsdeskundige ouder, en Birgitta Kox, GZ-Psycholoog en Orthopedagoog-Generalist (NVO), verzorgen samen een lezing met als titel: PRIKKELS!

‘Het is een bende in mijn hoofd’ - ‘Nu moet je even niets meer zeggen!’
‘Mijn kind kan zomaar uit het niets boos worden’

Herkenbaar?
Mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) nemen veel meer prikkels en informatie waar dan mensen zonder ASS. Bovendien worden niet alleen de belangrijke maar ook de minder belangrijke prikkels in hun hersenen verwerkt. Het gaat daarbij om zintuiglijke prikkels (wat je ziet, hoort, voelt, proeft of ruikt). Prikkels als pijn of stress, die je in je lijf kunt voelen. Sociale prikkels, emotionele prikkels of eigen gedachtestromen. Dit betekent dat de hersenen van iemand met een ASS vrijwel voortdurend actief zijn. Soms komen er zoveel prikkels binnen of stapelen de prikkels zich zo op dat er als het ware ‘kortsluiting’ in de hersenen ontstaat. We spreken dan van overprikkeling. Die tot uiting kan komen in vermijding, een negatieve stemming, irritatie of boosheid.
Wat betekent deze andere manier van prikkelverwerking voor de omgeving? En op welke manier beïnvloeden de persoon met een ASS en zijn of haar omgeving (gezin) elkaar in deze? Wat kan de persoon met een ASS zelf doen en wat kan de omgeving doen om prikkels te doseren, de kans op overprikkeling te verminderen of om te herstellen als het even niet meer gaat?

Locatie Locatie

  • 6043BG

  • Prins Bernhardstraat 1

  • Roermond

Plan route Plan route

Data & Tijden Data & tijden

  • 1 April - 19:30 tot 21:30 uur

Autrinsiek - expertise in autisme en Au-tis-me-wat
Prins Bernhardstraat 1
6043BG Roermond
Routebeschrijving

Staat uw evenement nog niet op de website?

Meld een evenement aan

Vragen en/of opmerkingen?