Georganiseerd door praktijk voor systeemtherapie en -begeleiding

Een Helpend gesprek over autisme

Autisme wordt vaak als een probleem gezien. Zowel door mensen die zelf autisme hebben als door partners, broers- en zussen, ouders, grootouders, vrienden en collega’s of docenten op school.
Mensen met autisme vinden vooral de omgang met andere mensen ingewikkeld. Hoewel ze goed alleen kunnen zijn, willen ze ook graag contact met anderen en bijvoorbeeld graag vrienden hebben of een vaste relatie. Maar hoe pak je dat aan?

Degenen die wel een relatie hebben, merken dat daar weer heel andere regels gelden dan bijvoorbeeld op het werk. Wat bij je collega’s goed in de smaak lijkt te vallen, blijkt helemaal fout te zijn als je het thuis toepast. En wat de ene keer als compliment wordt opgevat, wordt de volgende keer helemaal niet gewaardeerd.

Als partner van iemand die autisme heeft, snap je er soms ook niks van. Waarom is het op het ene moment gezellig en ontspannen en is het moment daarop je partner achter een dikke muur verdwenen of krijg je een woede-uitbarsting over je heen?

Hoe vaak vraagt u zich als partner of ouder af: waarom kan mijn man of kind niet gewoon normaal doen? Waarom moeten wij als gezin altijd rekening met hem of haar houden? Of u heeft juist last van het voortdurende onbegrip van de omgeving, zoals de docent die doodleuk zegt: ik merk er niets van als hij op school is dus ligt het waarschijnlijk toch aan iets in de thuissituatie. Of de vriendin die zegt : ”iedereen heeft tegenwoordig autisme”…

Misschien zit u met iets totaal anders. Ik maak graag tijd voor u vrij om uw vraag zo goed mogelijk te beantwoorden en wie weet kan ik u weer een beetje op weg helpen. Mijn streven is om u in elk geval met een iets andere kijk, nieuwe mogelijkheden of nieuwe hoop de deur uit te laten gaan.

Het thema van deze autismeweek is om oog te hebben voor de kwaliteiten van autisme. Ik begrijp dat niet iedereen hiertoe in staat is, omdat leven met autisme vaak zwaar is en je aan die positieve kanten niet toekomt. Dat is jammer, want kwaliteiten kunnen ook weer ingezet worden om problemen aan te pakken. Ik denk dat dit uiteindelijk alleen kan lukken door beter te gaan begrijpen hoe het werkt en wat of wie je hier verder bij zouden kunnen helpen.

Ik draag graag een steentje bij door een vrijblijvend en kosteloos gesprek van een half uur in mijn praktijk aan te bieden op een van de volgende dagen:
Dinsdag 2 april: vanaf 13.00 uur tot 18.00 uur.
Vrijdag 5 april: vanaf 11.00 uur tot 16.00 uur.

Locatie Locatie

  • 2161AE

  • Heereweg

  • Lisse

Plan route Plan route

Data & Tijden Data & tijden

  • 2 April - 13:00 tot 18:00 uur

  • 5 April - 11:00 tot 16:00 uur

praktijk voor systeemtherapie en -begeleiding
Heereweg
2161AE Lisse
Routebeschrijving

Vragen en/of opmerkingen?