Dank aan alle geweldige nominaties!

De NVA wil graag alle inzendingen bedanken voor hun hartverwarmende verhalen. Het doet ons goed om te merken dat er zoveel inzet, energie en liefde gestoken wordt in het creëren van een Autismevriendelijkere samenleving. We hebben ontzettend veel reacties ontvangen en het was zeker geen makkelijke beslissing voor de jury! Met trots presenteren we de geweldige winnaars van de Autismevriendelijkheids prijs 2018!

De winnaar: Yoran Dettingmeijer (categorie: individu)

‘Als Yoran zich ermee bemoeit, dan komt het goed’

Yoran Dettingmeijer, begeleider op het ROC Mondriaan in Den Haag, is winnaar van de Autisme Vriendelijkheidsprijs 2018 voor een individueel persoon. Yoran is vrijwel altijd bereikbaar voor zijn studenten vanuit de gedachte: ‘Liever nu even een kort gesprek, dan straks een situatie die helemaal in de soep loopt.’

Yoran Dettingmeijer is ‘loopbaancoach’ van het het Haagse ROC Mondriaan en begeleidt daar tweedejaars student Emiel den Otter van de MBO 4 opleiding Mode Maatkleding. Emiels vader Rolf droeg Yoran onlangs voor voor de Autismevriendelijkheidsprijs 2018.

http://www.autisme.nl/autisme-nieuws/april-2018/%E2%80%98als-yoran-zich-ermee-bemoeit,-dan-komt-het-goed%E2%80%99.aspx

De winnaar: Tropenmuseum Junior (categorie: organisatie)

‘In de museumwereld ontbreekt vaak kennis van autisme en ADHD’

Het Tropenmuseum Junior is de winnaar van de Autismevriendelijkheidsprijs 2018 voor een organisatie. Eind 2017 lanceerde het museum een autismevriendelijke gids voor de kindertentoonstelling ZieZo Marokko. Hierdoor weten bezoekers precies wat ze te wachten staat.
 

De autismevriendelijke gids van het Tropenmuseum Junior is gemaakt door Saskia Nyst, inmiddels educatief medewerker van Stedelijk Museum Alkmaar. Nyst - die zelf psychologie studeerde - liet zich voor de gids adviseren door veel autisme-experts, onder andere van het Leo Kannerhuis en De Bascule in Amsterdam. 

Nyst kwam op het idee voor de gids toen zij merkte dat het museumbezoek voor sommige kinderen niet goed verliep. Nyst: ‘Zo kwam een prikkelgevoelig kind tijdens een tentoonstelling bijvoorbeeld onvoorbereid in een muziekbijeenkomst terecht. Het raakte totaal overprikkeld en wilde het museum onmiddellijk verlaten. Als de ouders vooraf van dit onderdeel op de hoogte waren geweest, hadden ze mogelijk een andere keuze gemaakt.’

http://www.autisme.nl/autisme-nieuws/april-2018/%E2%80%98in-de-museumwereld-ontbreekt-vaak-kennis-van-autisme-en-adhd%E2%80%99.aspx

De NVA is blij dat de Winnaars van de Autismevriendelijkheids Prijs, Yoran Dettingmeijer (prijs individueel) en Saskia Nyst (prijs organisatie Tropenmuseum Junior), hun prijs hebben mogen ontvangen tijdens de AutiDoeDag in Duinrell. Als kers op de taart zijn zij ook uitgenodigd om de bijzondere Benefiet avond bij te wonen van stichting Papageno. De Autismeweek met het thema Luisteren naar Autisme kan zo niet beter aansluiten op dit mooie evenement.

Dank aan de winnaars Yoran en Saskia voor jullie geweldige inzet om de wereld Autismevriendelijker te maken. Van harte gefeliciteerd met jullie prijs en heel veel plezier op de Papageno Benefietavond!

http://www.autisme.nl/autisme-nieuws/april-2018/bijzondere-benefietavond-stichting-papageno.aspx


Staat uw evenement nog niet op de website?

Meld een evenement aan

Vragen en/of opmerkingen?